Σετ Κίνησης Μοτοσυκλέτας

01/04/2017

 Σετ Κίνησης Μοτοσυκλέτας

Η μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό κάθε μοτοσυκλέτας είναι μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά την οποία αναλαμβάνει το σύστημα μετάδοσης.
Υπάρχουν 3 είδη μετάδοσης στις μοτοσυκλέτες:
• Αλυσίδα με γρανάζια
• Ιμάντας
• Διαφορικό
Κάθε ένα απο τα παραπάνω έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Αυτό όμως που έχει επικρατήσει, κυρίως λόγο της αξιοπιστίας σε σχέση με το χαμηλό κόστος είναι οι αλυσίδες με γρανάζια.
Αυτό το σύστημα χαρακτηρίζεται από πολύ καλή χιλιομετρική απόδοση, χαμηλό κόστος, εύκολη αντικατάσταση και ταυτόχρονα έχουμε την δυνατότητα να μεταβάλλουμε την σχέση μετάδοσης ανάλογα με τις ανάγκες μας.


Ας δούμε τα μέρη της μετάδοσης.
Η ποιότητα της αλυσίδας αλλά και των γραναζιών είναι εξίσου σημαντική. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα δύο έρχονται σε επαφή και ασκούνται τεράστιες πιέσεις και στα δύο.

Αλυσίδες
Μια απο τις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρίες αλυσίδων κίνησης είναι η Ιαπωνική D.I.D. , την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να κατηγοροποιήσουμε τις αλυσίδες.
Το χαρακτηριστικά μια αλυσίδας έχουν ως εξής:
1. Το βήμα (420,428,520,525,530)
Πρόκειται επι της ουσίας για το μέγεθος που έχουν τα πλακάκια της αλυσίδας.
2. Το μήκος
Το μετράμε με τα πλακάκια της αλυσίδας (πχ 118links)
3. Το μοντέλο της Αλυσίδας
Κάθε μοντέλο έχει διαφορετική αντοχή στο τράβηγμα (tensile strength) για να καλύψουμε όλες τις μοτοσυκλέτες και τις διαφορετικές ανάγκες τους.
4. Xring (Oring) ή Non ring
Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με το αν η αλυσίδα έχει τσιμουχάκι ανάμεσα στα πλακάκια της για να σφραγίσει το γράσο στον πείρο.

Πιο αναλυτικά το βήμα και το μήκος καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Σε πολλά μοντέλα μπορεί να γίνει μετατροπή από μεγαλύτερο βήμα σε μικρότερο για την απώλεια βάρους των κινούμενων μερών του συστήματος σε βάρος βέβαια της χιλιομετρικής απόδοσης.

Η επιλογή του μοντέλου της αλυσίδας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αυτό γιατί κάθε μοτοσυκλέτα ανάλογα με την ιπποδύναμη και το περιβάλλον που λειτουργεί χρειάζεται διαφορετικό μοντέλο.
Τα μοντέλα της DID παρουσιάζονται παρακάτω:
• D (420,428) είναι η απλή αλυσίδα της DID χωρίς Oring για εφαρμογή κυρίως σε μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες όπως είναι τα παπάκια.
• NZ (420,428,520) είναι η ενισχυμένη αλυσίδα της DID χωρίς Oring για εφαρμογες σε μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες.
• VX / VXGB (428,520,525,530) είναι η ενισχυμένη αλυσίδα της DID με Xring για μεσαίου και μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες με καταπληκτικά χαρακτηριστικά για την κατηγορία της.
• ZVMX/ZVMXGG (520,525,530) είναι η υπερενισχυμένη αλυσίδα της DID για όλες τις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού και αποδόσεων. Τα κορυφαία χαρακτηριστικά αυτής της αλυσίδας μπορούν να εγγυηθούν της απροβλημάτιστη απόδοση της μηχανής σας.
• VT (520) είναι η ενισχυμένη αλυσίδα της DID με Xring για χρήση enduro. Ο συνδιασμός μιας ενισχυμένης, στενής αλυσίδας με χρήση Xring φέρνει ένα τρομερό αποτέλεσμα στην διάρκεια ζωής.
• ERT (520) είναι η ενισχυμένη αλυσίδα της DID χωρίς Oring για χρήση motocross όπου το μικρό βάρος την αλυσίδας παίζει σημαντικότερο ρόλο από την διάρκεια ζωής.
• ΜΧ (520) είναι η υπερενισχυμένη αλυσίδα της DID χωρίς Oring για χρήση motocross. Τα απίστευτα χαρακτηριστικά της μπορούν να καλύψουν όλα τα μεγάλα motocross μηχανάκια.

• Γρανάζια
Τα γρανάζια αποτελούν το ίδιο σημαντικό κομμάτι του συστήματος με την αλυσίδα.
Η ποιότητα του γραναζιού εξετάζεται απο την κατεργασία του ατσαλιού και την σωστή εφαρμογή.
Τα γρανάζια επίσης χωρίζονται με το βήμα και πρέπει πάντα να είναι το ίδιο με την αλυσίδα.
Τα δόντια των γραναζιών ορίζουν την τελική σχέση μετάδοσης.
Ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας ορίσει το βέλτιστο ‘γρανάζωμα’ έτσι ώστε να εξασφαλίσει καλό ξεκίνημα και λογικές στροφές του κινητήρα στα πολλά χλμ/ωρα. Αυτή την σχέση μπορούμε να την αλλάξουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Τέλος να τονίσουμε την σημασία της σωστής συντήρησης του συστήματος μετάδοσης με τα κατάλληλα καθαριστικά και λιπαντικά σπρέυ τα οποία θα εξασφαλίσουν την μέγιστη χιλιομετρική απόδοση και την καλή λειτουργία.
Θα βρείτε πολλά ποιοτικά προιόντα καθαρισμού και λίπανσης παρακάτω εδώ

 

Για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του συστήματος μετάδοσης αλλά και για την ασφάλεια σας, το σύστημα πρέπει να αντικαθίσταται ολόκληρο και όχι τμηματικά. Έτσι έχουμε δημιουργήσει για εσάς, τα ιδανικά σετ αλυσιδογράναζα ή σετ κίνησης μοτοσικλέτας, για κάθε μοτοσικλέτα.

Ολόκληρη τη γκάμα επιλογών, αλυσιδογράναζων, μπορείτε να τη βρείτε εδω
 

  

Tag Cloud
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα