Αλυσίδες Γρανάζια

21/01/2014

 Στην πλειοψηφία των μοτοσυκλετών, η μετάδοση γίνεται με αλυσίδα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σύστημα που αποτελείτε από δύο γρανάζια και μία αλυσίδα, τα οποία λειτουργούν μαζί. Η μετάδοση από τον κινητήρα παρέχετε στο εμπρός γρανάζι το οποίο είναι το μικρότερο. Αυτό μεταφέρει την κίνηση στην αλυσίδα η οποία με τη σειρά της μεταφέρει την κίνηση στο πίσω γρανάζι και αυτό περιστρέφει τον τροχό.
Το σύστημα αυτό είναι πολύ σημαντικό στην μοτοσυκλέτα, καθώς στην περίπτωση που αστοχήσει μπορεί να συμβεί σοβαρή ζημιά στην μοτοσυκλέτα ή ακόμα και ατύχημα.
Η συντήρηση της αλυσίδας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην καλή λειτουργία της μοτοσυκλέτας και στην ασφάλεια μας.

 Συντήρηση αλυσίδας
Για να συντηρήσουμε την αλυσίδα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να την καθαρίσουμε.
Χρησιμοποιούμε μία βούρτσα καθαρισμού με πλαστικές τρίχες. Ποτέ μεταλλικές γιατί κινδυνεύουν να καταστραφούν τα τσιμουχάκια που στεγανοποιούν τους συνδέσμους της αλυσίδας. Ιδανική βούρτσα
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό κιτ καθαρισμού – λίπανσης της αλυσίδας Kettenmax (κέτενμαξ) 
Για αναλυτικές λεπτομέρειες στον τρόπο καθαρισμού της αλυσίδας με το kettenmax, μπορείτε να δείτε το ακόλουθο βίντεο 
Ως υγρό καθαρισμού της αλυσίδας χρησιμοποιούμε το ειδικό υγρό της Kettenmax (κέτενμαξ), το οποίο προστατεύει τα τσιμουχάκια (O-Ring ή X-Ring) της αλυσίδας μας. 
Αφού καθαρίσουμε καλά την αλυσίδα μας, φροντίζουμε να την λιπάνουμε με κάποιο σπρέυ αλυσίδας
Το λάδωμα (λίπανση) της αλυσίδας, πρέπει να γίνει σε όλες τις πλευρές τις αλυσίδας και ειδικά στα σημεία που έρχεται σε επαφή με τα γρανάζια.
Ρύθμιση της αλυσίδας.
Πολύ σημαντικό στη ζωή της αλυσίδας είναι και η σωστή ρύθμιση. Μία αλυσίδα χαλαρή, έχει πιο μεγάλη φθορά, ενώ δημιουργεί έντονους κραδασμούς, θόρυβο και υπάρχει κίνδυνος να βγει από το γρανάζι και να μπλεχτεί ανάμεσα από τον τροχό και το ψαλίδι. Μία πολύ τεντωμένη αλυσίδα, προκαλεί μεγάλη φθορά στην ίδια, και στα ρουλεμάν των γραναζιών, ενώ δυσχερένει την λειτουργία της ανάρτησης.
Κάθε μοτοσυκλέτα, γράφει στο ψαλίδι ποια είναι η ιδανική ρύθμιση. Συνήθως για street μοτοσυκλέτες και παπιά, η ανοχή είναι περίπου στα 2-4 εκατοστά, ενώ για μοτοσυκλέτες χωμάτινης χρήσης (endure – mx) είναι μεγαλύτερη.
Ρυθμίζοντας την αλυσίδα, πρέπει να προσέξουμε να τοποθετήσουμε τον τροχό ίσια. Πρέπει δηλαδή και οι δύο ρεγουλατόροι να είνια στην ίδια ένδειξη ώστε ο πίσω τροχός να είναι ευθυγραμμισμένος με την μοτοσυκλέτα.
Ποιότητες
Τα πίσω γρανάζια χωρίζονται σε ποιότητες σύμφωνα με το υλικό κατασκευής. Τα πιο συνηθισμένα είναι ατσάλινα, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις χρηιμοποιούνται γρανάζια από αλουμίνιο ή τιτάνιο, ανάλογα με τις ανάγκες.
Τα εμπρός γρανάζια είναι όλα κατασκευασμένα από ατσάλι.
Οι αλυσίδες είναι μια ποιο πολύπλοκη κατασκευή. Είναι κατασκευασμένες από ατσάλι ενώ οι καλύτερες ποιότητες έχουν μέσα και τσιμουχάκι. Το τσιμουχάκι, κρατάει έξω από τα κινούμενα μέρη την βρωμιά, σκόνη, νερό ενώ βοηθάει το λάδι (λιπαντικό) να μείνει μέσα στους πείρους για πιο αποτελεσματική λίπανση της αλυσίδας. 

Tag Cloud
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα