Λάστιχα μοτοσυκλέτας

25/01/2014


Τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας μας είναι και αυτά ένα από τα πιο σημαντικά αναλώσιμα. Είναι το υλικό που συνδέει άμεσα την μοτοσυκλέτα με τον δρόμο. Σε περίπτωση αστοχίας τους, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιο ατύχημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να είναι σε άριστη κατάσταση.


Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τα λάστιχα έχουν διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα πιο σημαντικά που αφορούν εμάς σας οδηγούς είναι:

  • Διάσταση. Η διάσταση αποτελείτε από τρία νούμερα. Το πλάτος, το προφίλ και τη διάμετρο της ζάντας. Ένα λάστιχο λοιπόν, μπορεί να έχει την εξής διάσταση: 120/70-17 αυτό σημαίνει ότι το πλάτος του είναι 120χιλιοστά, το προφίλ 70% από τα 120 και η διάμετρος της ζάντας είναι 17 ίντσες.
  • Δείκτης φορτίου. Ο δείκτης φορτίου είναι ένα δηψίο νούμερο που μας δείχνει πόσα κιλά μπορεί να αντέξει το λάστιχο χωρίς να καταστραφεί ενώ κινείτε με την ταχύτητα που δείχνει ο δείκτης ταχύτητας. Προσοχή εδώ, ο δείκτης φορτίου αφορά το κάθε λάστιχο και όχι αθροιστικά το βάρος της μοτοσυκλέτας. Αν δηλαδή το εμπρός λάστιχο έχει δείκτη φορτίου 58 (236 κιλά) και το πίσω 73 (365 κιλά) τότε το βάρος της μοτοσυκλέτας με τους αναβάτες και τυχόν αποσκευές, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 236-365=601 κιλά.
  • Δείκτης ταχύτητας. Ο δείκτης ταχύτητας αποτελείτε από ένα λατινικό γράμμα με ή χωρίς παρένθεση. Αυτό το γράμμα, μας δηλώνει ποια είναι η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει η μοτοσυκλέτα με αυτό το λάστιχο, φορτωμένο με το βάρος του δείκτη φορτίου, χωρίς να καταστραφεί.
  • Τύπος σκελετού. Όταν ανάμεσα από τη διάσταση του ελαστικού υπάρχει το γράμμα R τότε σημαίνει ότι το λάστιχο έχει ενισχυμένο σκελετό Radial. Π.χ. 120/70R17
  • Tubeless / Tubetype. Όταν το λάστιχο έχει την ένδειξη tubeless, σημαίνει ότι λειτουργεί χωρίς σαμπρέλα (αεροθάλαμο), ενώ όταν έχει την ένδειξη tubetype, σημαίνει ότι λειτουργεί με σαμπρέλα. Αν ένα λάστιχο είναι κατασκευασμένο να λειτουργεί με σαμπρέλα, είναι επικύνδυνο να το τοποθετήσουμε χωρίς σαμπρέλα. Αν και μπορεί να μας δείξει ότι συγκρατεί τον αέρα μέσα, μπορεί να χάσει τον αέρα απότομα όταν ζεσταθεί και βγει στην κυκλοφορία.
  • DOT. Το dot είναι ένα ανάγλυφο νούμερο 4ων ψηφίων χαραγμένο πάνω στο λάστιχο, που μας δείχνει την εβδομάδα παραγωγής του ελαστικού. Τα δύο πρώτα ψηφία αφορούν την εβδομάδα παραγωγής, ενώ τα δύο τελευταία αφορούν το έτος. Βάσει των παγκόσμιων προδιαγραφών, ένα λάστιχο έχει συνολική διάρκεια ζωής 6 έτη από την εβδομάδα παραγωγής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε για περισσότερο από 3 χρόνια από την ημερομηνία τοποθέτησης.
  • TWI. Thread Wear Indicator. Είναι ο χαρακτηριστικός δείκτης που μας δείχνει πόση γόμα έχει ακόμα το λάστιχο στο πέλμα του ώστε να είμαστε ασφαλείς οδηγόντας το.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για την επιλογή των ελαστικών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέγουμε λάστιχο με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά από αυτά που μας προτείνει ο κατασκευαστής.

Συντήρηση ελαστικών
Η συντήρηση των ελαστικών, χωρίζεται σε δύο περιπτώσεις. Συντήρηση πριν την τοποθέτηση και συντήρηση μετά την τοποθέτηση.
Πριν την τοποθέτηση τα λάστιχα πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό μέρος (να μην τα βλέπει ο ήλιος), με θερμοκρασία δωματίου (κοντά στους 20 βαθμούς κελσίου) και με σχετική υγρασία χαμηλή.
Μετά την τοποθέτηση, πρέπει απαραίτητα να ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών. Ένα ελαστικό με χαμηλότερη πίεση από την προβλεπόμενη, έχει μεγαλύτερη επιφάνεια τριβής με την άσφαλτο, θερμαίνετε περισσότερο και ως συνέπεια φθείρετε περισσότερο. Ένα λάστιχο με υψηλότερη πίεση από την προβλεπόμενη, είναι πολύ πιο σκληρό, δυσκολεύει τη λειτουργία της ανάρτησης. Ιδανικά πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε τα λάστιχα μας μακρυά από τον ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ποιότητα της γόμας του ελαστικού. Αν δούμε ότι αρχίζει και γυαλίζει ή αρχίζει και κάνει χαρακτηριστικά ανοίγματα, καλό είναι αν επισκεφθούμε κάποιον ειδικό για να ελένξει.

 

Στο κατάστημα μας, μπορείτε να βρείτε όλες τις επώνυμες μάρκες ελαστικών σε μεγάλο απόθεμα ενώ στέλνουμε με πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα με τα πιο φθηνά μεταφορικά. Επιλέξτε την διάσταση σας από τον παρακάτω πίνακα ή την μοτοσυκλέτα σας, από το φίλτρο αναζήτησης με μοτοσυκλέτα.

  

Tag Cloud
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα